Jste zde

Domů » Telfes im Stubaital

Historie a zajímavosti Telfesu

Okolní krajina města Telfes

Telfes im Stubaital je tou nejslunnější obcí v údolí Stubai, ležící v nadmořské výšce 987 m v Tyrolsku. V městečku žije na 1400 obyvatel, má rozlohu 27,38 km² a dělí se na pět místních částí - Telfes, Gagers, Plöven, Kapfers a Luimes .

Obec svůj název dostala od indogermánského výrazu "tellevo", což v překladu znamená "úrodná půda". To je také důvod, proč byla oblast obývána už v mladší době bronzové.
Vůbec první písemná zmínka o obci pochází z roku 1133.

Krátce před přelomem 13. a 14. století zakoupil Otto Karlinger jeden desátek v Telfsu. Roku 1327 se objevuje jeho jméno jako jméno prvního soudce ve Stubaitalu. Rod Karlingerů vymřel v roce 1410 a od tohoto rodu také pochází obecní znak.

Černý rys na obecním znaku pak připomíná prvního prokazatelného vykonavatele místních soudních pravomocí Otto Karlingera a odráží skutečnost, že Telfes bylo kdysi sídlem stubaiského soudu. Bohužel, poslední rys, zmíněné erbovní zvíře, byl zabit již v 19. století v blízkosti Pfarrachalmu.
V roce 1967 byl obci potvrzen znak zemskou vládou.

V 16. století pak byly vytyčeny hranice s obcí Fulpmes. Koncem 17. století následovalo přestěhování úřadu soudu z Telfesu do Mieders.
Roku 1971 byly objeveny stopy po osídlení z počátku doby bronzové. O 5 let později byly v jedné z jeskyní před Gallhofem nalezeny úlomky nádob kostí z období 350 - 200 př.n.l. Výzkumy prováděné Innsbruckou univerzitou objevily v roce 2005 i střepy brusného kamene z doby bronzové.

Farní kostel sv. Pankráce (St.Pankratius) byl postaven v 18. století tyrolským architektem Franzem de Paula Penzem, který je zde také pohřben. Kostel se vyznačuje jednou speciální zvláštností. Jedna z kopulí kostela je opravdu skutečná, ovšem ty ostatní jsou umělcem Johannem Antonem Zollerem jen namalované, působí ale velice hodnověrným dojmem! Uvnitř kostela můžete spatřit jedny z největších varhan Franze Webera z Oberperfussu.

Telfes - kostel sv. Pankráce

Místo

Telfes im Stubaital 47° 9' 58.698" N, 11° 21' 45.4428" E
Location

Stubai na Facebooku