Jste zde

Domů » Neustift im Stubaital

Památky a zajímavosti Neustiftu

Neustift - kostel

Nejvýznamnější stavbou v obci Neustift je nepochybně farní kostel, zasvěcený svatému Jiří. Ještě na počátku 16. století stával na jiném místě, ale byl zničen požárem v roce 1772. Pod vedením slavného tyrolského stavitele kostelů, faráře Franze de Paula Penze, byla roku 1768 započatá stavba nového kostela podle jeho plánů dokončena a předána do užívání.

Penz byl skutečným mistrem ve stavbách barokních kostelů, a to i daleko za hranicemi Tyrolska, dodnes je vesnický kostel v Neustiftu považován za jeden z vůbec nejkrásnějších kostelů tehdejší doby v celém Tyrolsku. Exteriér kostela je postaven v rokokovém stylu a je poměrně prostý, ale po vstupu do vnitřku kostela doslova žasnete nad jeho nádherou. Zde se umění tehdejších barokních mistrů ukáže v celé své kráse a za zvláštní zmínku nepochybně stojí nádherné četné fresky od renomovaných umělců.

Mezi další zajímavosti stubaitalské obce patří místní muzeum, jenž sídlí ve staré tyrolské lesovně, a kde je k vidění nespočet starých kulturních památek. Je tu i stezka, na které poznáte nádhernou přírodu, a Kamplerské jezero s rekreačním areálem s bazénem a zábavou pro malé i velké.

Milovníci přírody si také zcela určitě přijdou v Neustiftu na své. Nachází se tu totiž jeden z nejkrásnějších vodopádů v Rakousku, vodopád Grawa. Najdete jej asi 15 km od centra. V létě se tady přímo otřásají skály pod tíhou vody a v zimě zde můžete spatřit odvážné ledové horolezce, kteří vystupují po zamrzlých vodách vodopádu.

Od vodopádu Grawa pak můžete obhlédnout celý místní říční systém, který je známý pod názvem Wilde Wasser Park (divoký vodní park). Celý projekt je stále ve výstavbě, ale první fáze je již dokončena, takže si lze představit, jak velkolepého zážitku se budete moci účastnit po celkovém dokončení. Stavitelé tohoto parku se snažili ponechat současně místní přírodu v její nedotčené formě, nebo se alespoň dotknout co nejméně jejího původního stavu, ale současně umožnit i návštěvníkům určitý stupeň komfortu.

Kamplerské jezero
Vodopád Grawa

Místo

Neustift 47° 6' 36.1656" N, 11° 18' 25.9236" E
Location

Stubai na Facebooku