Jste zde

Domů » Léto » Výlety

Pfons

Tyrolské městečko Pfons

Pfons je sousední městečko Matrei am Brenner ležící v severní části údolí Wipptal, v nadmořské výšce 1043 m. Tvoří ho další části Gedeier, Wiesengrund, Ried, Obpfons, Bergstein, Waldfrieden, Schöfens, Haslachsiedlung a Rossiggengasse a najdete ho asi 15 km od střediska Mieders. Vůbec první písemná zmínka o obci pochází z 11. století, kdy se objevuje název "Phunzun". Význam tohoto názvu se odvozuje od slova "phanes" nebo "fanes" (horský svah) nebo "pons" (most).

Dříve se v obci těžil matreiský mramor, také známý jako matreiský serpentin, který byl používán nejen v různých kostelech v Tyrolsku, ale také např. při budování rakouského národního divadla Burgtheater a přírodně-historického muzea ve Vídni. Tato skutečnost se odráží i na obecním znaku, kde je vidět kladivo, které drží kohout ve svém pravém drápu. Kohout byl také ve znaku prvního majitele hradu Narren- či Nornholzu v místní části Schöfer.

Tento hrad byl poprvé zmíněn ve 13. století, byl stále přestavován a později byl nazván "Arnhold". Kolem roku 1710 pak vzniklo v blízkosti hradu sídlo panství Latschburg v barokním stylu. Nachází se v něm místnost “Paradieszimmer”, vyzdobená nádhernými malbami Kaspara Waldmanna z Innsbrucku. Je považovaná za jeden z největších pokladů barokního umění v Tyrolsku!

Za návštěvu bezpochyby stojí i kostel sv. Markéty. Původně byl postaven v gotickém slohu a v 16. století pak byl kompletně přestavěn podle návrhů Paula Jeneweina.
Pfons se dělí s obcemi Mühlbachl a Matrei o další infrastrukturní zařízení, jako jsou školy a sportovní zařízení, zařízení pro volný čas, o vysokohorskou běžkařskou trať kolem kláštera Maria Waldrast nebo v létě o trasu Quellenweg a další dvě naučné stezky taktéž poblíž kláštera.

Schöpfungsweg o délce 2,7 km nás přímo vyzývá k "dobytí vašich baterií" a absolvováním turistické trasy Quellenweg o délce 5,3 km zase můžete prozkoumat záchytný bod "Wasser". Kromě toho nabízí oblast v létě i mnoho zážitků z cyklistiky, tenisu, plavání a pěší turistiky.
Skibus vás v zimě zaveze do skiareálu Skiarena Bergeralm, vzdáleného jen 5 km a na ledovec Stubai v blízkosti Stubaitalu.

Místo

Pfons 47° 8' 23.8992" N, 11° 27' 40.0284" E
Location

Stubai na Facebooku