Jste zde

Domů » Léto » Výlety

Výlet do Navisu

údolí Navis

Vesnička Navis se nalézá v 10 km dlouhém stejnojmenném údolí, v bočním údolí Wipptalu, v nadmořské výšce 1337 m. Městečko Mieders je vzdálené asi 20 km. Od obce Matrei am Brenner odbočuje údolí Navistal, kterým protéká stejnojmenný potok. Obec má téměř 2 000 obyvatel a táhne se od řeky Sill nahoru k vrcholkům Klammjoch (2 359 m) a Lizumer Reckner (2 886 m) v Tuxských Alpách.

Původ názvu obce není jasný, buď vychází ze slova "nav" (téci) nebo od latinského "in abisso" (v kaňonu) a odkazuje tedy na úzká a strmá údolí. Dokonce již Bajuvarové využívali tato území pro pastvu a loviště, ještě dříve než bylo údolí ve 13. století trvale osídleno, a kdy zde byly vybudovány první dvory. Mnoho selských dvorů pak po celá staletí patřilo stejné rodině. Sova v obecním znaku připomíná středověký šlechtický rod, jenž se tu usadil, zatímco žlutý klín reprezentuje tvar údolí.

U vchodu do údolí stojí impozantní zříceniny hradu Aufenstein, který stále patří obci Matrei - hrad byl ve středověku postaven jako rodové sídlo pánů z Aufensteinu. Již na začátku 13. století byl ovšem hrad zničen vojsky Markéty Pyskaté, když jeden z pánů spravoval Korutany a předal je Rakousku a nikoliv hrabatům z Tyrolska. Zůstala jen hradní kaple s nejkrásnějšími a nejvýznamnějšími raně gotickými freskami Severního Tyrolska, ostatní části hradu byly použity na stavbu farního kostela v obci.

Nedaleko od hradní kaple stojí na kopci farní kostel sv. Kateřiny. V 18. století byl přestavěn v barokním slohu a uvnitř je raně gotické sousoší v životní velikosti – Zvěstování Panny Marie. Toto nejstarší dochované řezbářské tyrolské dílo je ovšem kvůli vysokému riziku případné krádeže nepřístupné veřejnosti.

V létě tu určitě musíte podniknout turistický výšlap "Naviser Almenrunde". Z parkoviště vyrazíte po lesní cestě č. 16 až k Peeralmu a dál na Klammalm až do výšky 1947 m nad mořem, k nejvyššímu bodu vašeho výletu. Výstup č. 18 vás pak povede přes Poltnalm ke Stöcklalmu, odkud budete mít nádherný panoramatický výhled na okolní hory. Lesní stezka pak vede odtud zpět do výchozího bodu. Budete muset překonat výškový rozdíl 462 m a chůze vám potrvá alespoň 3,5 hodiny.

V zimě jsou zde velice oblíbené lyžařské túry do pohoří Tuxské Alpy (Tuxer Voralpen) a běžky po vysokohorské stopě (Höhenloipe). Návštěvníci také využívají nedaleké skiareály Elfer, Serles, Schlick 2000 anebo Stubaiský ledovec. Sáňkařské dráhy ve Stöcklu a v Peeralmu skvěle dokončují nabídku místních zimních sportovních aktivit. A také tady rozhodně nikdy nehrozí nedostatek sněhu!

hrad Aufenstein

Místo

Navis 47° 7' 49.3788" N, 11° 32' 28.2588" E
Location

Stubai na Facebooku