Jste zde

Domů » Léto » Výlety

Výlet do Obernbergu am Brenner

Rakouská obec Obernberg am Brenner s kostelem

Obernberg am Brenner se nachází asi 30 km od střediska Mieders a 40 km jižně od Innsbrucku v Obernberském údolí, které odbočuje od Griesu am Brenner. Údolí se táhne až do míst, kde se tyčí vrcholy Schwarze Wand a Tribulaun, tvořící hranici s Jižním Tyrolskem v Itálii. Již v době bronzové oblast sloužila jako pastvina a později se tu začalo rozvíjet hornictví a to až do 16. století. Obětní kámen nalezený v údolí pak dokazuje osídlení tohoto území již v předřímských časech.

Obecní znak ukazuje tři zlaté kužely, které poukazují na legendu o hře se zlatými kuželkami: Ve zlatých a stříbrných dolech byli horníci tak bohatí, že hráli kuželky se zlatými figurkami. Poté, co z bujnosti stáhli za živa z jednoho býka kůži, posypali ho solí a vyhnali do údolí, zůstal tento stát na křižovatce cest a řval bolestí. Ve stejném okamžiku se zřítily štoly v dolech a všichni ti rouhačští horníci zde zůstali pohřbeni. Jen několik málo přeživších pak uložilo kuželky do jeskyně a krátce nato byli vyhnáni morem.

Kostel svatého Mikuláše dotváří celkový obraz Obernbergu. Byl postaven v barokním slohu v roce 1760 slavným tyrolským stavitelem kostelů Franzem de Paul Penzem, na místě starého kostela. Můžete v něm obdivovat fresky Christopha Antona Mayra. V roce 1930 byl kostel rekonstruován a je nyní považován za jeden z nejkrásnějších kostelů v Severním Tyrolsku!

Na území obce v nadmořské výšce 1380 m leží stejnojmenné jezero. V létě je velmi oblíbeným cílem výletů a to už opravdu dlouhou dobu, i císař Maximilian I. tady v jeho okolí lovil zvěř. V této době tu taté nabyl na důležitosti lov pstruhů. Jezero je nádherné a leží na úpatí Tribulaunu v oblasti přírodní chráněné rezervace Obernbergersee-Tribulaune-Nösslachjoch a stojí každopádně za návštěvu i v zimě.

Tento zimní výlet pak můžete vhodně spojit s jízdou na saních po speciální cestě a sjet až do údolí. Lyžařské výlety na běžkách vedou přes téměř nedotčenou krajinu, 8 km dlouhá běžkařská trasa vede kolem kostela sv. Mikuláše až k modřínovým lesům na konci údolí.

Místo

Obernberg am Brenner 47° 0' 58.3488" N, 11° 25' 20.2116" E
Location

Stubai na Facebooku