Jste zde

Domů » Léto » Výlety

Výlet do Trinsu

Údolí Gschnitztal s obcí Trins v zimě

Obec Trins se nachází v tyrolském okrese Innsbruck Land, v nadmořské výšce 1.233 metrů. Se svými přibližně 1 300 obyvateli leží v přední části údolí Gschnitztal, které odbočuje u Steinachu am Brenner z údolí Wipptal, na úpatí 2241 metrů vysoké hory Blaser. Město Innsbruck je vzdálené asi 30 km, Fulpmes asi 20 km. Návštěvníky láká především okolní přírodou a svojí přirozeností. Je jednou z mála skutečně tyrolských horských vesnic v krásné venkovské oblasti.

První písemná zmínka o osídlení pochází někdy kolem roku 1030, kdy bylo nazýváno "Trunnes". Od roku 1811 je samostatnou obcí.
Místní domy vykazují rétorománský stavební styl společně s prvky roztroušené vesnice. Dříve zde bylo hornické osídlení a po uzavření dolů v 17. století se začalo prosazovat zemědělství.

Vskutku pozoruhodnými stavbami je zámek Schneeberg, vystavěný v 18. století na morénách z doby poledové a pozdně gotický farní kostel, o němž první zmínka pochází již z roku 1359. Nad obcí se v minulosti vypínal Drudenstein, který ovšem musel později ustoupit stavbě silnice Trinserstrasse. Stále v provozu je mlýn u Padasterbachu, v němž vám mlynář předvede některá tradiční umělecká řemesla. Je to opravdu velmi zajímavý pozůstatek z minulosti.

Milovníci přírody tu najdou téměř všechno, co obvykle takoví návštěvníci chtějí vidět - nedotčenou přírodu Gschnitztalu a okolní vrcholky hor. Toto místo je skutečnou oázou pro idylickou dovolenou.
Celkem na 300 km turistických stezek a procházkových tras se vine krajinou kolem této příjemné vesnice na úpatí hory Blaser.

Oblíbeným cílem turistů bývá Padasterjochhaus, pravděpodobně jeden z nejlepších výhledů na Stubaiské Alpy. A když je v létě v údolí obzvlášť vělké horko, můžete se vypravit na výlet k Sarntheinskému vodopádu. Od hotelu Zita se vydáte po trase č. 53 ke kapli svaté Barbory a odtud po trase č. 54 k vodopádu. Dorazíte tam asi za půl hodiny, vodopád je v lese a je skutečně nádherný. Zvláštností je, že je občas v létě během noci osvětlený, a pak je nejhezčí noční výlet.

V letech 1940/41 se zde natáčela část propagandistického vlasteneckého dramatu "Wetterleuchten um Barbara​​" v hlavních rolích se Sybille Schmitz, Attilou Hörbiger, Marií Koppenhöfer, Oskarem Simou a dalšími. Během vrcholu vietnamské války se tu v roce 1969 natáčel také protiválečný film Poslední údolí (The Last Valley) s herci takových zvučných jmen jako Michael Caine nebo Omar Sharif.
Konec údolí Gschnitztal se dostal i do filmu Bourneovo ultimátum s Mattem Damonem. Určitě navštivte krásnou místní přírodou a nadýchejte se trochu filmové atmosféry!

Místo

Trins 47° 5' 2.6448" N, 11° 25' 7.554" E
Location

Stubai na Facebooku