Jste zde

Domů » Léto » Výlety

Výlet do Vals

Rakouská vesnička Vals s kostelem

Vesnička Vals se nachází v nadmořské výšce 1.129 m, asi 20 km od střediska Schönberg im Stubaital. K obci, táhnoucí se až k hlavnímu hřebeni Tuxu, patří i 6 km dlouhé údolí.

Valsertal se otevírá u obce Sankt Jodok am Brenner v Schmirntalu, který patří také z části k této obci, společně s obcí Stafflach ve Wipptalu. Hlavní "město" údolí, St. Jodok, je rozděleno mezi obce Vals (jižní část) a Schmirn (severní část).

Název byl odvozen od svatého Jodoka, jehož korunu můžete též spatřit na obecním znaku. Černý klín na znaku pak představuje údolí Valsertal.

Vesnička má také opravdu pohnutou historii. První zmínka o obci se objevuje v roce 1313, kdy byla nazývána jako "Valles", což bylo odvozeno od slova "vallis", latinského výrazu pro údolí.

Ve středověku se v údolí těžil mramor, který pak byl použit např. i na podlahy císařského paláce Hofburg anebo katedrály v Innsbrucku. Když mor vyhubil téměř celou populaci údolí, bylo území osídleno lidmi ze sousedních obcí.

V roce 1809 vypukla bitva na Bergiselu a Valsertal se ocitnul přímo v bojové zóně. V době národního socialismu tu bylo nasazeno mnoho vězňů v nadmořské výšce téměř 3.000 metrů, aby zde dobývali chemický prvek molybden, ačkoli jeho výskyt tady byl extrémně nízký.

Ve 20. století bylo prohlášeno celé údolí za přírodní rezervaci, aby tu zůstala zachována místní bohatá vegetace. V roce 2001 byla pak na základě nového právního předpisu zadní části vyhlášena územím "Natura 2000".

Valsertal je pravděpodobně jedním z nejzachovalejších bočních údolí Wipptalu. Jestliže chcete vidět celou oblast v její plné kráse, musíte se vypravit po přírodních turistických stezkách, pozorovat místní divokou přírodu, udělat si noční výlet za netopýry anebo v zimě výlety na sněžnicích.

Obzvláště les, který je tvořen olší černou na konci údolí, stojí za vaši návštěvu. Žije tady mnoho vzácných druhů živočichů a rostlin. V zimě se v obci provozuje malý lyžařský vlek, který je ideální pro začátečníky, ale také běžkařská okružní trať o délce 4 km.

Tip: Pro milovníky hor se nabízí turistické putování i s horolezeckým výstupem k horské chatě Geraerhütte (2.324 m.n.m.), vysoko v horách v západních Zillertalských Alpách, mezi skalními stěnami vrcholů Olperer, Fußstein a Schrammacher!

Místo

Vals 47° 2' 45.0744" N, 11° 31' 36.426" E
Location

Stubai na Facebooku