Jste zde

Domů » Mieders

Zajímavá místa v Mieders

Kopeček Kalvarienberg s kapličkou

V centru městečka Mieders, na malém kopci Kalvarienberg, se nachází malá kaplička. V obci najdete také nejstarší kostel v celém údolí Stubaital, farní kostel Narození Panny Marie (Pfarrkirche zu Maria Geburt). Původně byl postaven v gotickém stylu (některé prameny mluví o vzniku kostela v roce 1348), ale v letech 1737 - 39 ho přestavěl do barokní podoby známý místní architekt Franz de Paul Penz. Při restaurování kostela v roce 1990 byly objeveny pozůstatky kostelních zdí z raně křesťanské doby, pravděpodobně z 8. století. Dominantou kostela, která je vidět již z dálky, je gotická věž vysoká 53 metrů.

Interiér kostela vyzdobil rokokovou štukaturou Anton Gigl, který také nádherně vyzdobil známý dům Helblinghaus v Innsbrucku. Strop vymaloval v roce 1739 Jakob Jenewein. Největším skvostem v kostele je výborně dochovaný, pozdně gotický krucifix, vyrobený kolem roku 1500. Je považován za jeden z nejvýznamnějších křížů v celém Tyrolsku.

Kunst am Watsbichl představuje výstavu umění pod širým nebem. Jsou zde vidění sochy i obrazy od umělců z oblasti Stubaie.
Po náročné opravě byl znovu uveden do provozu Starý mlýn (Alte Mühle), v místní části Zirkenbach. V létě se zde každé pondělí od 16.30 do 18.30 konají prohlídky s průvodcem.

Oblíbeným výletním cílem je klášter Maria Waldrast. K němu se z Mieders dostanete buď pěšky po značené turistické stezce "Kapellenweg", lanovkou nebo také autem. Pokud zvolíte poslední možnost, na silnici zaplatíte mýtné.

Rakouský klášter Maria Waldrast
Geografie: 

Stubai na Facebooku