Jste zde

Domů » Neustift im Stubaital

Zajímavá místa v Neustiftu

Grosser Isidor s terasou "Top of Tyrol"

Muzeum místní kultury v Neustiftu (Heimatmuseum) sídlí v typickém tyrolském lesnickém stavení. Můžete si zde prohlédnout nejrůznější kulturní předměty z dávných časů, zemědělské a řemeslnické nástroje, historické vybavení domácností nebo staré fotografie. Muzeum je otevřené od června do konce září.

V roce 1516 byl první kostel v Neustiftu zasvěcen svatému Jiří. Bohužel byl roku 1772 při velkém požáru téměř celý zničen a místní obyvatelé ho neopravili. Až v roce 1780 byl okolo původního zničeného chrámu postaven nový farní kostel, který je postaven ve stylu rokoka. Zvenčí působí velmi jednoduše, interiér je ale vyzdoben pozoruhodnými freskami od známých malířů. Kostel byl postaven podle plánů architekta Franze de Paula Penze, jehož stavby najdete po celém Tyrolsku.

Farář Franz Senn byl jedním ze zakladatelů Německého a rakouského alpského spolku. Roku 1856 byl vysvěcen a stal se knězem. Do Neustiftu přišel jako farář v roce 1881, ale své poslání tu vykonával pouze několik let, protože již v roce 1884 zemřel. Aby jeho památka žila i nadále, místní obyvatelé po něm pojmenovali horskou chatu (Franz Senn Hütte) a také je po něm pojmenována turistická stezka v Ötztalu.

Lanovkou můžete vyjet na Stubaiský ledovec, kde byla vybudována vyhlídková terasa "Top of Tyrol". Rozkládá se na hřebenu hory Grosser Isidor, ve výšce 3 200 m.n.m. Z této plošiny se vám naskytne fascinující výhled do celého okolí – na Stubaiské Alpy, Dolomity nebo na horský masiv Ortler.

Neustift a Muzeum místní kultury
Neustiftský kostel

Stubai na Facebooku