Jste zde

Domů » Fulpmes im Stubaital

Zajímavosti Fulpmesu, 2. část

Fulpmes a nedaleká kaplička Sagererkapelle

V lese, jižním směrem od obce Medraz, se nachází kaplička Blutschwitzerkapelle a v jejích útrobách vyřezávaná socha Ježíše, kterou zhotovil poustevník Martinian. Tento poslední medrazský poustevník byl svou tvorbou známý po celém okolí. Pro kostel svaté Margarethy v Medrazu vyřezal také oltář a rokokovou kazatelnu.

Severně od vesnice stojí nejstarší fulpmeský kostel s kapličkou Sagererkapelle. Původní kaplička byla postavena již v roce 1368 a na jejím místě byl v roce 1978 postaven kostel.

Kaplička na hoře Schlicker Alm, v nadmořské výšce 1 616 metrů, byla postavena podle návrhu Clemense Holzmeistera. Dnes je tato kaplička i s horským vrcholkem, na kterém stojí, oblíbeným výletním cílem mnoha turistů.

Barokní kostel sv. Margarethy (Filialkirche zu Ehren der hl. Margaretha) v Medrazu byl postaven v letech 1746 až 1747. Kostel ukrývá několik vzácných předmětů – obraz na oltáři zobrazující svatou Margarethu s Blasiem a Silvestrem, vyřezávané ciborium a také rokokovou kazatelnu.

Rokokový farní kostel svatého Víta (Pfarrkirche zum Hl. Vitus) byl postaven podle návrhu architekta Franze de Paul Penze v letech 1746 až 1747. Freska na venkovní fasádě zobrazující patrona kostela je dílem známého malíře Johanna Georga Bergmüllera. Ten také vymaloval kostel zevnitř a vyzdobil ho rokokovou štukaturou. Sochy na oltáři zobrazují svatého Víta.

Naučná okružní stezka o alpských rostlinách (Alpenpflanzen – Lehrpfad) byla otevřena v červnu 1998 byla na vrcholku Kreuzjoch a vede od horní stanice lanovky. Na ploše přibližně 1,5 hektarů, délce 1,5 km a v nadmořské výšce 2 100 - 2 170 m máte možnost dozvědět se něco o 60 různých rostlinách, které se alpském regionu nacházejí. Stezka je otevřena od června do října.

Vrcholek Schlicker Alm s kapličkou
Fulpmes s kostelem svatého Víta

Stubai na Facebooku