Jste zde

Domů » Zima

Běžkařské tratě

Rakouské údolí Stubaital v zimě
Autor: jeanmartin

Běh na lyžích je rekreačním sportem snad pro každého.

Vedle sjezdového lyžování se těší tento severský druh sportu ve Stubaitalu v Rakousku velké popularitě.

Běžkaři najdou v údolí všechno, perfektní tratě i úchvatné zimní scenérie.

V regionu je zimním návštěvníkům k dispozici celkem 62 km udržovaných běžkařských tratí v klasickém i bruslařském stylu, které jsou téměř po celou zimu zasněžené.

Přehled tras nabízí speciální zimní turistická mapa, která je k dispozici v kancelářích Tourismusverbandu Stubai Tirol.

Talloipe Neustift

Obtížnost: lehká až středně těžká
Celková délka včetně variant: 17,5 km
Převýšení: 673 m

U hotelu Rastbichlhof v Kamplu ústí stopa do údolí do běžkařské sítě Neustiftu a vede k místní části Neder, dále podchodem k hotelu Forster, odkud pokračuje k dolní stanici lanovky skiareálu Elfer.

Následuje mírný výstup přes místní část Lehner (převýšení cca 30 metrů) se sjezdem k Centru volného času v Neustiftu (Freizeitzentrum). Po několikanásobném přejíždění přes silnici a nepřetržitém mírném stoupání přes Schaller, Krößbach a Volderau dojedete k lokalitě Falbeson (výškový rozdíl 200 m).

Falbesoner Au má rozsáhlou síť stezek s několika smyčkami a mosty. Odtud se zase vrátíte do výchozího bodu.

Talloipe Fulpmes

Obtížnost: lehká až středně těžká
Celková délka: 2870 m
Převýšení: 75 m

Nástup do stopy se nachází na okraji Fulpmesu u hotelu Tirolerhof. Trasa vede do údolí po pravé straně potoka do Medrazu. Poté přejdete pěšky most, zabočíte vpravo u farního kostela a na konci cesty opět připnete běžky.

Po mírném stoupání přejedete u průmyslové zóny most přes potok a budete dále stoupat až dojedete k hotelu Rastbichlhof. Tam se připojíte k síti stezek v Neustiftu.

Výšková trasa (Höhenloipe) na Stubaiském ledovci

Obtížnost: lehká
Délka: 2 km
Převýšení: 60 m

Bruslařská trasa na ledovci vede od horní stanice lanovky Gamsgarten (2.620 m) a je snadno přístupná. Dále pokračuje kolem Kinderlandu ve velké smyčce a s krásným panoramatem nejvyšších Stubaiských hor až k výchozímu bodu.

Höhenloipe Schlickeralm

Obtížnost: středně náročná
Délka: 3,5 km
Převýšení: 75 m

Na tuto trasu se dostanete kabinkovou lanovkou skiareálu Schlick 2000 do mezistanice Froneben. Odtud se na běžkách dostanete po stopě ke Schlickeralmu (pouze pro zkušené běžkaře). Okruh v nadmořské výšce 1.600 metrů vede podél Schlickerbodenu přes nádherné modřínové a smrkové lesy.

Trasy s večerním osvětlením Milders / Auten

Trasa Milders je 1,2 km dlouhá a středně náročná. Je sjízdná při dostatku sněhu během dne i večer za umělého osvětlení a je přímo propojená s osvětlenou trasou Auten. Ta je také dlouhá 1,2 kilometru a je nenáročná. Obě tratě jsou uměle osvětleny denně od 17:00 do 22:00 hodin.

Okruh Medrazer

Obtížnost: lehká
Celková délka včetně variant: 1 km
Převýšení: 12 m

Okružní stopa Medrazer se nachází na okraji Fulpmesu. Je také výchozím bodem údolní stezky Talloipe Fulpmes, pokračování směrem na Neustift je možné.

Okruh Seerunde

Obtížnost: lehká
Celková délka včetně variant: 1,5 km
Převýšení: 48 m

Seerunde je smyčka v rekreační oblasti Klaus Äuele, je ideální především pro začátečníky na běžkách. Přímo připojená je stezka Talloipe Neustift, ke které se dostanete během několika minut přes centrální běžkařské centrum ve Falbesonu.

Eliteloipe

Obtížnost: těžká
Celková délka včetně variant: 3,3 km
Převýšení: 108 m

Elite je jediná stopa klasifikovaná jako obtížná v běžkařském regionu Stubaital. Vyžaduje dobrou kondici a techniku běžeckého lyžování. Neustálé stoupání do kopce je odměněno mnoha rychlými sjezdy.

Loipe Falbeson

Obtížnost: středně těžká
Celková délka včetně variant: 7 km
Převýšení: 167 m

Místní část Falbeson je běžkařským "Eldorádem" v údolí Stubaital. Je zde po většinu zimy dostatek sněhu a řada tras všech úrovní obtížnosti. Trasa "Falbeson" vede přes Klaus Äuele v několika smyčkách nad rozlehlými zasněženými poli do Falbesonu.

Místo

Freizeitzentrum, Neustift im Stubaital 47° 6' 29.6712" N, 11° 18' 14.2164" E
Location

Stubai na Facebooku