Jste zde

Domů » Fulpmes im Stubaital

Dovolená ve Fulpmesu

Rakouské městečko Fulpmes s kostelem

Rakouská obec Fulpmes má kolem 4.000 obyvatel, nachází se na slunné straně krásného údolí Stubaital v nadmořské výšce 937 m. Končí tady koleje Stubaitalské železnice, která sem vede od roku 1904 z Innsbrucku.

V roce 1286 byla obec poprvé písemně zmíněna jako "Vultmeis", což znamená "vlci". Později byla v oblasti po staletí provozována těžba železa, zlata a stříbra. To vedlo k tomu, že se tu usadilo mnoho kovářů, aby zpracovávali zmíněné kovy rovnou na místě.

Městečko je i dnes známé jako centrum průmyslu zpracování železa ve Stubaitalu, a dostalo tak díky tomu označení "Obec kovářů". Kovadlina je také vyobrazena na obecním znaku. Mimochodem, nářadí označené značkou "STUBAI“ je vlastní, světově proslulou ochrannou známkou!

V létě lákají okolní vrcholky Stubaiských Alp mnoho návštěvníků svými četnými turistickými a cyklistickými trasami. U obce začíná například lanovka Kreuzjochbahn do turistické oblasti "Schlick 2000“, která nabízí dvě opravdu zajímavé zvláštnosti: Panoramatickou stezku a přírodní naučnou stezku.

Kratší Panoramatická stezka s délkou 500 m vede od posezení, které navrhli umělci ze Stubaie, až k vyhlídkové plošině "StubaiBlick" v nadmořské výšce 2.160 metrů. Odtud budete mít fantastický výhled na Stubaiské Alpy až k Innsbrucku, Wilder Kaiseru a Zillertalu!

Delší přírodní naučná stezka se nachází mezi horní stanicí lanovky a vysokohorskou pastvinou Schlicker Alm, je schůdná i pro kočárky. Během 1,5 hodinového putování se dozvíte mnoho zajímavého o horninách, stromech a zvířatech. Ti odvážnější z vás si tady mohou vyzkoušet paragliding, závěsné létání anebo tandemové lety z Kreuzjochu.

V zimě je v obci v provozu dolní stanice lanovky Kreuzjochbahn, kterou se opět dostanete do lyžařského areálu Schlick 2000. Kromě toho je zde pro zimní návštěvníky připraveno na 20 km sjezdovek, 6 km dlouhá sáňkařská dráha a vysokohorské stopy pro běh na lyžích.

K tomu můžete ještě připočítat další tři lyžařské areály - Stubaier Gletscher, Serlesbahnen a Elferlift, které jsou snadno dostupné autobusem.

I pro milovníky kultury je zde mnoho k vidění, např. farní kostel svatého Víta ve Fulpmesu, postavený v barokním stylu a vyzdobený rokokovými štukami od Antona Giglia. Jinými zajímavými stavbami jsou Kranerhaus na Kostelním náměstí, pocházející z roku 1755, s opravdu bohatou výzdobu oken, nebo filiální kostel svaté Margarity v rokokovém stylu, či poučné muzeum kovářství.

Náš tip na výlet do okolí: Jezero Panoramasee u Waxecku patří k nejkrásnějším jezerům v Alpách! Malými potůčky a relaxačním odpočinkem pak láká turistická oblast "Schlick 2000" uprostřed krásných hor.

Místo

Dolní stanice lanovky Kreuzjochbahn, Fulpmes 47° 9' 19.188" N, 11° 20' 36.528" E
Location

Stubai na Facebooku