Jste zde

Domů » Léto » Výlety

Výlet do Schmirnu

Rakouská obec Schmirn a její okolí

Území obce Schmirn leží v nadmořské výšce 1 407 m, asi 25 km od městečka Schönberg im Stubaital. Rozprostírá se v postranním údolí Wipptalu od městečka St. Jodok až k pohoří Tuxer Voralpen, na jihu až k hřebenu Tuxer Hauptkamm s 3 476 m vysokou horou Olperer.
Přes Tuxer Joch přišli do oblasti i Římané, aby ji začali využívat jako pastviny, což potvrzuje bronzová tabulka, která zde byla nalezena. Schmirntal, boční část Wipptalu, byl pak ve 13. století označován jako "Vallis Smurne".

Jednou ze zajímavostí při návštěvě údolí je bylinková zahrada. Tato neobvyklá zahrada je plná vůní koření, bylinek, alpských i jedovatých rostlin. Dostanete se sem dřevěným vstupem v místní části Toldern. Bylinky se tu také prodávají a k tomuto účelu slouží Gattererhof naproti vchodu, kde nabízejí různé zemědělské produkty. Bylinky ze zahrady se také zpracovávají v přilehlé restauraci, například na speciality s chlebem nebo se slaninou a je to přímo vynikající kulinářský zážitek.

V nadmořské výšce 1 750 m stojí nad místní částí Holzeben poutní kostel Mariahilf, také nazývaný "Kalte Herberge" (Studený přístřešek), který je zobrazen i na obecním znaku. Vaše cesta povede od parkoviště v Holzebenu na mýtinu, na níž je kostel postaven. Váže se k němu legenda o lovci, který zde kdysi našel ženu s dítětem. Oba tady hledali pod jedním smrkem ochranu před nepřízní počasí. Lovec to tehdy komentoval tak, že toto místo je jakýmsi studeným přístřeškem. Blízko toho stromu pak vyvěrá údajně léčivý pramen.

V létě se zdejší nádherné horské okolí stává vyhledávaným cílem mnoha turistických výšlapů, např. na Sumpfkopf nebo na Tuxerjoch Haus (2 310 m). U Tuxerjoch Hausu budete odměněni po cca 2,5 hodinách cesty úchvatným výhledem na Tuxský ledovec. Také Ramsgrubnerské jezero v nadmořské výšce více než 2 000 metrů a nad ním se tyčící vrcholek Schöberspitze jsou vděčnými cíly výletů a při opravdu dobrém výhledu odtud můžete dohlédnout až na Ortler v Jižním Tyrolsku.

Jezero je od části Toldern vzdálené asi 2,5 hodiny, přičemž ovšem musíte také zdolat převýšení 500 m. A ještě je nutno zmínit jednu zdejší kuriozitu - jezero je známým místem i pro nudisty, pokud se tedy vůbec někdo odváží vlézt do studené vody!

V zimních měsících je hojně využívána místní sáňkařská dráha "Kalte Herberge" kolem stejnojmenného poutního kostela a běžkaři v údolí najdou trasu dlouhou 6 km pro klasický styl a 3 km dlouhou pro vyznavače bruslařského stylu.

Místo

Schmirn 47° 5' 13.8012" N, 11° 34' 48.6768" E
Location

Stubai na Facebooku