Jste zde

Domů » Mieders

Dovolená v Mieders

Pohled na rakouskou obec Mieders

Krásná tyrolská vesnice Mieders se nachází na ideálním místě, přímo u vstupu do údolí Stubaital. Najdete ji na úpatí 2718 m vysoké hory Serles, v nadmořské výšce 952 m.

Můžete se odtud snadno a rychle dostat ke všem atrakcím v údolí a podnikat další zajímavé výlety, jako například do hlavního města této oblasti, do Innsbrucku.

Mieders je rozptýlená vesnice s místním centrem, tvořená domy s krásnými barokními freskami. Název pravděpodobně pochází z keltského termínu "bidaras", který znamená "sídlo malých selských usedlostí“. Od 17. až do 20. století byla obec dočasně i sídlem soudu pro celý Stubaital.

Zajímavý v této oblasti je starý mlýn, který byl opravdu láskyplně obnoven místními obyvateli a dnes poskytuje jedinečný pohled do místních řemesel a selského stylu života minulých časů.

Ale i další místní budovy stojí za to navštívit. Kaple byla postavena v centru na malém kopci, farní kostel "Narození Panny Marie“ je pak nejstarším kostelem v celém Stubaitalu.

53 metrů vysoká gotická věž je viditelná již z dálky a uvnitř kostela naleznete cenný, pozdně gotický krucifix obloukového kněžiště v nadživotní velikosti ze 16. století.

Vaše kulturní pouť může být úspěšně zakončena na výstavě pod širým nebem na Watschbichlu, kde jsou k vidění umělecká díla stubaiských umělců.

Do turistického střediska Hochserles se dostanete díky lanové dráze Serlesbahnen přímo z vesnice. Velice oblíbené jsou pak letní turistické pěší výlety na horu Serles, která byla již Goethem nazývána "hlavním oltářem Tyrolska" nebo putování k bažině "Hochmoorwanderung".

Od horní stanice lanovky Koppeneck můžete také vyrazit na krásné výlety na horských kolech horským světem Stubaitalu.

V zimě je zase naproti tomu v permanenci lyžařský areál Hochserles, spolu s dalšími třemi lyžařskými středisky v údolí - Schlick 2000, Elferlift a Stubaier Gletscher. Celkem nabízí více než 130 km sjezdovek a spousta zimních radovánek!

Jestliže by vám to bylo stále ještě málo, pak v Mieders a v jeho okolí lze také podnikat výlety na sněžnicích, sáňkovat, užívat si běžek nebo si zahrát curling.

Nezapomenutelná zejména a především pro malé hosty je pak dozajista jízda na bobové dráze. Na délce 2,8 km budete muset překonat převýšení 640 metrů a 40 strmých zatáček! Je to vysloveně adrenalin.

Po náročném dni plném zážitků se člověk těší na příjemný večer v příjemném ubytovacím zařízení. Nabídka sahá od apartmánů přes horské chaty, hotely až k malebným chalupám s vlastním stravováním.

Geografie: 

Místo

Farní kostel, Mieders 47° 10' 6.9312" N, 11° 22' 55.884" E
Location

Stubai na Facebooku