Jste zde

Domů » Zima

Gries am Brenner

Gries am Brenner

Ze střediska Fulpmes im Stubaital je obec Gries am Brenner vzdálená asi 25 km. Pohraniční městečko u hranic s Jižním Tyrolskem v Itálii leží v nadmořské výšce 1165 m. Obec tvoří jednotlivé selské dvory, vesničky a osady jako Nösslach a Vinaders u vjezdu do údolí Obernberger Tal a bývalé, kdysi důležité celnice Lueg nebo Brennersee am Brennerpass.

Gries leží na severotyrolské straně údolí Wipptal, které pak pokračuje do Jižního Tyrolska. V římských dobách bylo toto místo důležitou zastávkou při cestě na jih. V pozdějších časech se zde také zastavili významné osobnosti, jako Karel Veliký, Albrecht Dürer, Johann Wolfgang von Goethe nebo Wolfgang Amadeus Mozart. Cestu ochraňovala jeskynní pevnost.

Okolí Griesu je ideálním prostředím pro pěší turistiku k jezerům, vodopádům a k různým vyhlídkám. Můžete si vybrat z opravdu široké škály nabídek, počínaje snadnými túrami, jako např. na Sattelbergalm, Nösslachhütte nebo Bergwerksweg, můžete vyzkoušet i delší horské túry, jako např. na Wolfendorn nebo Sattelberg.

Hledáte-li něco méně obvyklého, můžete se směle vypravit na projížďku na koni, v Kracherhofu nabízejí kromě těchto projížděk i jízdy kočárem. Venkovní bazén ve Steinachu a jezero Obernberger See u obce Obernberg am Brenner pak doplňují celkovou nabídku volnočasových aktivit v letních měsících.

Ani v zimním období se nemusíte obávat nějaké nudy. Kolem obce se rozkládá lyžařský areál Skiarena s funparkem Bergeralm a lyžařské vleky na Navis, Trin, Vals, Gschnitz a Schmirn. K tomu ještě musíte připočíst sáňkařské dráhy na Sattelbergalmu a u horské chaty Nösslachhütte.
V posledních letech nabývají na popularitě lyžařské túry po okolí Griesu a Sattelberg am Brenner se stal skutečnou "Mekkou" pro milovníky běžkařských túr.

A mimochodem: Tobias Moretti, rakouský herec známý z televizního seriálu "Komisař Rex" a bývalý lyžařský závodník Guenther Mader se tady narodili!
Tip: V okolí objevíte čtyři skutečně pozoruhodné kostely: Kostel sv. Leonarda ve Vinadersu, kostel sv. Jakuba v Nösslachu, kostel Panny Marie v Griesu a kostel sv. Kryštofa a Sigmunda v Luegu.

Místo

Gries am Brenner 47° 2' 19.0356" N, 11° 28' 47.3232" E
Location

Stubai na Facebooku