Jste zde

Domů » Zima

Matrei am Brenner

Městečko Matrei am Brenner

Městečko Matrei am Brenner je známé svými vyzdobenými městskými domy a penziony. Leží v nadmořské výšce 992 m, rozprostírá se jen na 0,4 km2 a je tak druhou nejmenší obcí v Tyrolsku po Rattenbergu. Leží asi 25 km od Innsbrucku a 16 km od střediska Fulpmes, v severní části údolí Wipptal.

Název městečka pochází od římské silniční stanice "Matreium", od kterého se posléze vyvinulo označení "locus Matereia", které bylo poprvé písemně zmíněno roku 955. Za druhé světové války bylo Matrei bombardováno a těžce poškozeno, ovšem vesnice byla přestavěno do původní podoby.

Nad Matrei se nachází známé poutní místo Maria Waldrast, náležející obci Mühlbachl, které je oblíbeným cílem výletů. V zimě probíhají zdejší nádhernou krajinou kolem kláštera četné běžkařské tratě. Matrei působí až pohádkovým dojmem díky nástěným malbám, tzv. Lüftlmalerei, a freskám na domech v centru městečka. Lüftlmalerei jsou nejen v Tyrolsku, ale také v Horním Bavorsku, oblíbenou uměleckou formou.

Ve variantě "trompe l'oeil" (iluzionistické malby) byly obrazy ve freskové technice malovány na čerstvou omítku. Spojením barev a omítky se tak vytvářejí nástěnné malby, které mají dlouhou dobu životnosti.
Vedle dnešního hostince "Zur Uhr" stojí matreiská váha, která byla v minulosti důležitým nástrojem sloužícím obchodníkům, kteří přes vesnici projížděli, protože Matrei bylo a stále ještě leží na tranzitní trase přes Brennerský průsmyk.

Spolu s obcemi Mühlbachl a Pfons, které jsou úzce spojeny s Matrei, je pak společně využívána volnočasová a rekreační infrastruktura, včetně tenisových kurtů v Matrei. A k tomu všemu musíme samozřejmě ještě připočíst nádherné horské scenérie u Brenneru, které lákají velkým počtem turistických tras, cyklistických stezek a v zimě pak lyžařskými trasami. Skibusy vás dovezou až do lyžařského areálu Bergeralm, který je vzdálen skutečně jen pár kilometrů od Matrei a také na proslulý ledovec Stubai v údolí Stubaital.

Tip: Četné pamětní desky v Matrei připomínají různé události z městečka a jeho okolí. Projděte se po centru - to je způsob, jak si prohlédnout místní zdobené domy, oblíbený motiv k fotografování, a poznat tak historii tohoto nádherného místa.

Místo

Matrei am Brenner 47° 7' 51.5532" N, 11° 27' 10.7424" E
Location

Stubai na Facebooku