Jste zde

Domů » Zima

Mühlbachl

klášter Maria Waldrast

Tyrolská obec Mühlbachl se nachází na západní straně údolí Wipptal, v nadmořské výšce 995 m. V blízkosti leží Matrei am Brenner, středisko Mieders je vzdálené asi 10 km. Ve vesnici žije asi 1 300 obyvatel a má osm místních částí: Matreiwald, Zieglstadl, Altstadt, Mühlbachl, Mützens, Obfeldes, Statz a poutní místo Maria Waldrast.

Název města se poprvé písemně objevil až teprve v dokumentech z roku 1811, i když bylo toto území obývané před již více než 3 000 lety. To dokumentují zejména vykopávky četných ilyrských urnových hrobů. Tady se také v minulosti potkávaly dvě důležité obchodní cesty, brennerská cesta do Innsbrucku a stará, tzv. solná cesta do Hallu.

Dnešní území obce sahá od jižního svahu Schönbergu přes Matreiwald až k ústí údolí Navis, s vrcholkem Serles (2 718 m), nejvyšším bodem v okolí. Hora Serles, nazývaná také Waldrast, byla básníkem Johannem Wolfgangem von Goethe poeticky nazývána "hlavním oltářem Tyrolska".

Obec nemá žádné skutečné centrum, ale zato hned několik významných památek. Ke zřízení poutního kláštera v místní části Maria Waldrast se váže legenda, že dva pastýřští chlapci tady roku 1407 našli obraz Matky Boží, vyrostlý z kmene stromu. O několik desetiletí později zde pak byl postaven kostel a o 200 let později také současný klášter.

Tento Servitenkloster na úpatí hory Serles, v nadmořské výšce 1641 m, je považován za nejvýše položený klášter ve střední Evropě. Voda z pramene, jenž odtud vyvěrá, je považována za léčivou. Ze zámku Trautson z 12. století, který také leží na území obce, se dnes dochovaly pouze hospodářské budovy. Zbytek byl za druhé světové války vybombardován a zničen.
Návštěva farního kostela sv. Petra a Pavla, pocházejícího z počátku 13. století, je další pamětihodností, kterou byste si také neměli nechat ujít.

V létě sem návštěvníky láká hlavně nádherný horský svět Wipptalu a výborné možnosti pro pěší turistiku a cykloturistiku, v obci samotné je pak k dispozici dokonce i horolezecká stěna a tenisové kurty. V zimním období se mohou milovníci běžeckého lyžování těšit na něco opravdu speciálního. Vysokohorská běžkařská trasa kolem kláštera Maria Waldrast vás zavede až do výšky 1 770 m nad mořem!

Pro snadný přístup k jen 5 km vzdálenému a oblíbené lyžařskému areálu Skiarena Bergeralm a ke známému Stubaiskému ledovci jsou nachystány skibusy. Sáňkařská dráha Rodelbahn Mariawald v Mühlbachlu pak nabízí celkovou délku 5 km.

Místo

Mühlbachl 47° 8' 15.4104" N, 11° 27' 11.6028" E
Location

Stubai na Facebooku