Jste zde

Domů

Údolí Stubaital

Rakouské údolí Stubaital

Jen pár kilometrů jižně od Innsbrucku se otevírá u mostu Stefansbrücke údolí Stubaital. Leží ve spolkové zemi Tyrolsko a je hlavním údolím Stubaiských Alp. Asi 35 km dlouhé údolí se táhne jihozápadním směrem hluboko do rozmanitého a rozlehlého alpského pohoří.

Známé je především jako letní (např. trasa Stubaier Höhenweg) i zimní turistická oblast. Především milovníci zimy si tu přijdou na své. Největší lyžařská ledovcová oblast v Rakousku zajišťuje sníh od října do června a asi 150 km nádherných sjezdovek se stará po celý rok o "Pow(d)er of Snow".

Už u vesničky Schönberg, přímo u vstupu do údolí, se otevírá návštěvníkům pohled na nádherné vysoké hory. Za zelenými loukami a lesy se v pozadí tyčí oslnivě nádherné, bělostně zářící ledovcové vrcholky Wilder Pfaff, Freiger a slavný Zuckerhütl, který je se svou výškou 3507 m nejvyšším vrcholem Stubaiských Alp. V tomto regionu se nachází okolo 80 ledovců a 40 třitisícových vrcholů.

Na slunečných terasách, které lemují přední část údolí po obou stranách, se nacházejí nádherné vesničky, které byly turisty objeveny již v polovině 19. století. Schönberg, Mieders, Telfes, Fulpmes a Neustift, celkem zde žije kolem 13 tisíc obyvatel.

Díky blízkosti tyrolského hlavního města Innsbrucku a silně frekventovanému alpskému přechodu Brennerpass je údolí Stubaital velmi snadno přístupné. Brennerská dálnice křižuje údolí Wipptal přes most Europabrücke. 2 km jižně odsud je výjezd Schönberg/Stubai přímo u vjezdu do údolí Stubai.

U Schönbergu také odbočuje stubaiská zemská silnice, která po 31 km končí u dolní stanice lanovky na ledovec Stubai, u Mutterbergalmu v nadmořské výšce 1748 m. Z hlavního nádraží v Innsbrucku dojedete do Fulpmesu a Telfesu také stubaiskou dráhou Stubaitalbahn, založenou již v roce 1904.

Stubai na Facebooku