Jste zde

Domů » Zima

Výlet do Gschnitzu

Údolí Gschnitztal

Obec Gschnitz se nachází asi 30 km od střediska Mieders. Leží v zadní části údolí Gschnitztal, postranního údolí Wipptalu, v nadmořské výšce 1242 m. Území obce se rozprostírá až ke konci údolí, až k 3 277 m vysoké hoře Habicht ve Stubaiských Alpách. Kolem údolí se v blízkosti vypíná Kirchdachspitze a Tribulaungruppe, které tvoří hranici s Jižním Tyrolskem.

Devět černo-stříbrných štítů, vyobrazených na obecním znaku, představuje devět původních středověkých dvorů, které tvořily jádro historického místa. Z toho sedm dvorů přímo v obci a dva na Laponesalmu. Ze všech se pak vyvinula současná obec.

Farní kostel "Zu unserer lieben Frau im Schnee" v místě byl přestavěn v roce 1755, pouhých 25 let poté, co byl postaven podle návrhu architekta Franze de Paula Penze v barokním stylu. Tento slavný stavitel chrámů je mimo jiné i autorem Wiltenerovy baziliky ve městě Innsbruck.

Dnes je Gschnitz oblíbeným místem pro dovolenou. Návštěvníci zde najdou místo pro oddych, daleko od všeho hektického spěchu. V létě se nabízí na 200 km značených turistických tras, díky kterým můžete prozkoumat celé okolí. Populární je okružní trasa Gschnitzer Hüttenrundtour, při níž se dostanete až k chatám Österreichische Tribulaunhütte, Bremer Hütte, Innsbrucker Hütte, Blaser Hütte a k Padasterjoch Hausu, a také k turistické cestě na Habicht do zadní části údolí.

Známým cílem je také poutní kostel sv. Magdaleny ve výšce 1 661 m, který se nalézá u obce Trins. Ke kostelíku trvá cesta asi 2 hodiny po trase Jubiläumsweg. Je to sice trochu strmá cesta, ale všechno vám pak vynahradí úchvatný panoramatický výhled na okolní krajinu.

Něco velmi zvláštního pak najdete na konci údolí. Je to mlynářská vesnice u vodopádu Sandeswasserfall. Starými řemeslnými technikami a z původního materiálu podle prapůvodních předloh tu byly postaveny mlýny, sýpky na obilí, pece, ploty a prádelny. Jednotlivé stavby poskytují návštěvníkům přehled o tyrolských uměleckých řemeslech a řemeslech vůbec. Je to opravdu unikát!

V zimě můžete využívat dobře udržovanou stopu pro běžkaře, vedoucí od Steinachu přes Trins a přitom navštívit některé "občerstvovací stanice" podél cesty. Je to až neskutečně nádherná vyhlídková běžkařská trasa.

Zimní turistika, jízda na saních tažených koňmi a malý lyžařský vlek vám pak ještě doplňují příjemné zimní vyžití. Pokud byste si ovšem raději chtěli kvalitně zalyžovat, není nic lehčího, než se vypravit do sousedního Stubaitalu do lyžařského střediska Schlick 2000 anebo na známý Stubaiský ledovec.

Místo

Gschnitz 47° 2' 38.3028" N, 11° 20' 59.172" E
Location

Stubai na Facebooku