Jste zde

Domů » Léto » Výlety

Výlet do Hall in Tirol

Radnice v Hall in Tirol
Autor: Thisisbossi

Na jedno zřejmě z nejmalebnějších tyrolských městeček člověk natrefí, když podnikne výlet do středověkého městečka Hall in Tirol. To se nachází v údolí řeky Inn, asi 5 km východně od Innsbrucku. Žije zde asi 13 tisíc obyvatel a v letech 1938 - 1974 mělo název "Solbad Hall".

Je to jedno z nejlépe dochovaných starých měst v Rakousku - mimochodem, jeho staré centrum je ještě větší než staré město v Innsbrucku. Obrázek města tvoří zdařilé spojení historické a moderní architektury.

Horní náměstí ve staré části města má středověkou atmosféru, najdete zde radnici a gotický farní kostel sv. Mikuláše. Na náměstí Stiftsplatz stojí kolegiátní kostel, na jehož fasádě se zachovaly prvky z renesančního období z období jeho výstavby a kostel Všech svatých (bývalý jezuitský kostel ), první barokní kostel v severním Tyrolsku. Na jihovýchodě města leží kostel sv. Salvátora, který má jedny z mála gotických maleb ze severu Tyrolska.

Moderní budovy se nacházejí v okolí starého města, jako je například celek budov v okolí léčebného parku. Tady byl také u příležitosti 700. výročí města v roce 2003 postaven hotel Lois Welzenbacher, který jako nejmladší věž doplňuje středověkou výstavbu Hallu.

Hall byl ve středověku díky těžbě soli nejdůležitějším ekonomickým centrem severního Tyrolska. Byl již ve středověku důležitým překladištěm zboží pro obchod na řece Inn, nacházela se zde dokonce zemská knížecí mincovna, která tu poloviny 15. století sídlila, a výrazně přispěla k dalšímu hospodářskému růstu.
Dnes zde můžete navštívit Mincovní a Hornické muzeum.

Hall in Tirol a kostel
Autor: Thisisbossi

Stubai na Facebooku