Jste zde

Domů » Léto » Výlety

Výlet do Telfsu

Městečko Telfs s kostelem

Město Telfs se nachází v Tyrolsku, asi 40 kilometrů od střediska Fulpmes v údolí Stubaital a přibližně 27 kilometrů západně od města Innsbruck.

Tzv. "Město trhů" s 15 tisíci obyvateli leží v nadmořské výšce 633 m na úpatí pohoří Hohe Munde. Městský znak je totožný se znakem Garmisch - Partenkirchenu, pochází od hrabat z Eschenlohe a právo pořádat trhy mu bylo uděleno v roce 1908 císařem Františkem Josefem.

Něco z historie

Jak bylo zaznamenáno v roce 1113 ve farním archivu, název místa zde není výslovně uveden, ale jestliže byl v Telfsu postaven kostel, je celkem oprávněné předpokládat, že tam již v tehdejších časech muselo žít hodně lidí.

Hraběcí rod von Eschenloch obýval hrad severně od Garmische a hrál v celé okolní oblasti stěžejní roli. V roce 1363 přišel do Tyrolska a tím se i obec ocitla v Rakouské monarchii.

Obec zažila velký ekonomický rozmach především ve středověku. Čilý obchod se zbožím z východu na západ způsobil, že se obec stala jakýmsi centrem různých setkání. Také silnice přes Mösern na Scharnitz a Seefeld vedla kolem. Od konce 15. století pak spojuje most přes řeku Inn město s Pfaffenhofenem.

Za Třicetileté války bylo město opakovaně vypleněno. Bylo tu zničeno mnoho majetku, zabito mnoho obyvatel a byly tu i časté požáry.

Založení Sebastianského bratrstva se tady stále oslavuje slavnostním procesím. Toto bratrstvo bylo založeno po epidemii moru v letech 1634 - 1635 na památku svatého Sebastiána, ochránce před morem. Roku 1809 odtud byla vypuzena jedna složka bavorské armády.

Obě dvě světové války si vyžádaly mnoho místních obětí. Město bylo po kapitulaci obsazeno americkou armádou a pak zde setrvávali Francouzi až do 31. července 1948. Obyvatelstvo poté usilovně pracovalo na obnově svého města a vedle průmyslu se začalo orientovat zejména na rozvoj cestovního ruchu.

Zajímavosti

Největší zvon v Tyrolsku, o průměru 2,6 m a váze více než 10.000 kilogramů, zvoní každý den v 17 hodin. Tzv. "Zvon míru" je umístěn na nejvyšším západním kopci, v místní části Mösern.

V části Noaflhaus se konají různé přednášky, koncerty a výstavy. Také tady sídlí Muzeum karnevalu, skanzen, veřejná knihovna, historická knihovna a kancelář turistického svazu.

400 let starý dub je přírodní památkou a stojí u "Ropferhofu" mezi dalšími stromy. Barokní sluneční hodiny z 18. století jsou umístěny na místním domě č. 3.

Farní kostel svatých Petra a Pavla je trojlodní románskou bazilikou, kolem níž je hřbitov. Za opravdový klenot je pak po právu považován malý barokní kostel Navštívení Panny Marie v Mösernu.

Ovšem v Telfsu spatříte ještě mnoho dalších kostelů a kaplí, mnoho soch a uměleckých děl, je to skutečný kulturní ráj. Během prohlídky městečka narazíte i na mnohé kašny.

Aktivity

Kdo chce udělat něco pro své zdraví, je tady na správném místě. Fungují zde dvě fitness centra, fitnessparcour, squashcentrum, krytý bazén, tenisový kurt i hřiště na plážový volejbal. V nadmořské výšce 1.300 metrů je postaveno golfové hřiště.

Během rychlé jízdy na bobové dráze nebo na hřbetu koně stačíte určitě ještě i pozorovat okolní krajinu nebo se můžete vypravit na některou z mnoha zdejších tratí pro horská kola či na pěší turistiku. V zimě se zase můžete sportovně vyžít při jízdě na běžkách nebo na kluzišti při bruslení.

Místo

Telfes 47° 9' 51.3072" N, 11° 21' 35.6544" E
Location

Stubai na Facebooku