Jste zde

Domů » Léto » Výlety

Výlet na zámek Tratzberg

Rakouský zámek Tratzberg

Zámek Tratzberg – renesanční klenot mezi zámky v Rakousku – je vzdálen pouze 30 minut jízdy autem od údolí Stubai.
První zmínka o stavbě pochází ze 13. století, kdy sloužila jako pohraniční pevnost proti Bavorsku. Nicméně originální opevněný hrad byl na konci 15. století v důsledku požáru zcela zničen.

Císař Maxmilián I. nechtěl hrad obnovit, ale jeho ruiny nahradil loveckým zámečkem bohatý majitel dolů na stříbro Tänzel. Ten nechal v roce 1500 postavit první pozdně gotickou část dnešního zámku Tratzberg v neobvykle honosné a extravagantní podobě, a ozdobil jí mramorovými, dřevěnými a železnými prácemi.

V roce 1554 získal zámek bohatý augsburgský obchodník Georg Ritter von Ilsung, nechal ho rozšířit a ovlivnit duchem renesance. Výsledkem je nádherně malované nádvoří a renesanční pokoje.
Pozůstalostí se Tratzberg stal v roce 1590 sídlem slavné a bohaté obchodnické rodiny Fugger, která dále zámek zařídila. Z tohoto období pochází z větší části stále ještě existující inventář.

Po několika změnách vlastnictví následovalo období, kdy byl zámek téměř 150 let neobydlený. Díky svatbě hraběte Franze Enzenberga s hraběnkou Ottilií Tannenberg se stal zámek v roce 1847 soukromou rezidencí šlechticů z Enzenbergu, a tomu tak zůstalo až dodnes.
Jen díky velkému nasazení této rodiny se stal zámek o rozloze 6800 m2 s 5000 m2 šindelové střechy jednou z nejdůležitějších uměleckých a kulturních památek v zemi a je k dispozici široké veřejnosti.

Originální zábavná prohlídka doprovází návštěvníky zábavnou a poutavou hrou zvuků po dlouhé historii zámku.
I ti nejmenší hosté zažijí pohádkovou a vzrušující prohlídku, kdy potkají skutečného rytíře a hledají v prostorách zámku ducha Tratzi a jeho myší přítelkyni Adele. Nakonec čeká ještě děti napínavý kvíz a při troše štěstí mohou dokonce vyhrát cenu.

Stubai na Facebooku