Jste zde

Domů » Léto

Zajímavá místa v Schönbergu, 2. část

Schönberg most Stefansbrücke

Most Stefansbrücke je součástí ulice Brennerstrasse, která byla postavená mezi roky 1836 a 1845. Most je dlouhý 43 m a vysoký 36 m. Pojmenován je po arcivévodovi Stefanovi, který tento most slavnostně otevřel. Je to největší kamenný obloukový most v Rakousku a je vyhlášen za chráněnou památku.

Přírodní pyramidy (Erdpyramiden) jsou ojedinělé přírodní úkazy, dobře viditelné z mostu Europabrücke. Neuvěřitelně zformované kužely vysoké až deset metrů zde vystupují z okolní krajiny.

V roce 1786 Schönberg navštívil při cestě do Itálie slavný německý básník Johann Wolfgang Goethe. Vzpomínkou na tuto událost je Goethova borovice, na které je připevněna pamětní deska.

Nedaleko restaurace na mostu Stefansbrücke se nachází malý památník zvaný "Papstl", který má připomínat papeže Piuse IV., který městečko navštívil při cestě z rakouské Vídně do Říma.

Fara se nachází vedle kostela. Byla také postavena podle návrhu architekta Franze de Paula Penze. Na faře se nachází krásný krucifix, který vytvořil Johann Perger a také autoportrét malíře Johanna Nepomuka Pfaundlera.

Usedlost Schöberlhof se nachází v ulici Brennerstrasse. V minulosti sloužila jako hostinec a pošta. Dům je ceněn hlavně pro jeho bohatou výzdobu fasády a zdobně zhotovenou vstupní bránu s freskami představujícími svatého Martina a svatého Floriana.

Usedlost Stolzenhof je také zajímavá svojí výzdobou. Bohatě vyzdobená je vstupní brána, umělecky vyvedené jsou také okenní rámy a na fasádě jsou umístěny sluneční hodiny. Mezi lety 1797 a 1813 zde sídlil obvodní soud.

Schönberg a nedaleké Přírodní pyramidy
Schönberg s památníkem Papstl

Stubai na Facebooku