Jste zde

Domů » Fulpmes im Stubaital

Zajímavosti Fulpmesu, 1. část

Stubaiské městečko Fulpmes nabízí kromě sportovních aktivit také mnoho zajímavostí. Místní Stubaiská dráha (Stubaitalbahn) spojuje obci s nedalekým městem Innsbruck (asi 20 km), otevřena byla již v roce 1904. Cesta trvá asi jednu hodinu a vláček projíždí krásnou romantickou krajinou přes místa Telfes, Kreith, Raitis, Mutters a Natters.

Muzeum jesliček a betlémů (Krippenmuseum Fulpmes)se nachází v centru, v 500 let starém domě. Expozice nabízí nespočet umělecky vyvedených jesliček od starých mistrů. Dále se zde dozvíte něco více o historii místní kultury a také o technice výroby jesliček. Muzeum je otevřené od úterý do neděle.

Malé muzeum hraček a panenek (Puppen- & Spielzeugmuseum) jistě také stojí za vaši návštěvu. Můžete si tak tady zavzpomínat na krásné dětské časy. Již mnoho let sbírají Lore a Gilli Muiggovi panenky a další hračky. Aby si tyto skvosty mohli prohlédnout i další lidé, otevřeli si ve Fulpmesu toto muzeum.

Muzeum kovářství (Schmiedemuseum) ukazuje historii vývoje kovářského řemesla a také mnoho originálních výrobků z 19. století. Až do 16. století se v okolí Fulpmesu těžila železná ruda. Také zde pracovalo mnoho kovářů, jejichž výrobky byly známé i mimo údolí Stubaital. Aby se zachovaly vzpomínky na tuto dobu, bylo otevřeno toto muzeum.

Velkou atrakcí je dochované kovářské náčiní včetně brusky a kovářského kladiva z roku 1836. Dalším skvostem je dřevěná plastika s názvem Fulpmeský kovář od Ludwiga Penze (1876 – 1918). Muzeum je v letní sezóně otevřeno každou středu od 14 do 17 hodin.

Uprostřed lesa, u cesty ke klášteru Maria Waldrast, se nachází vojenský hřbitov (Kriegerfriedhof). Byl založen v období první světové války pro vojáky, kteří zemřeli v místním lazaretu. V roce 1922 zde byla postavena a vysvěcena kaplička, kterou v roce 1947 vyzdobil freskami umělec Ernst Schroffenegger.

Fulpmeská expozice v Muzeu kovářství
Fulpmeský vojenský hřbitov

Stubai na Facebooku